Festool - Laatste Inzending Voor Het Editors' Event

Toen ik de laatste Festool-inzending afrondde (klik om te lezen), zei ik dat ik een tip had voor het gebruik van de Domino bij het bouwen met spaanplaat. Dus, ik zal daar beginnen en dan verder gaan met de informatie over de routers.

We weten allemaal dat bouwen met spaanplaat of MDF moeilijk is. Als het gewicht je rug niet bederft, dan moet de gedachte aan het creëren van gewrichten in dit door de mens gemaakte product je gedachten zeker verontrusten. Natuurlijk kun je de Domino gebruiken voor standaardtimmerwerk, maar het idee dat op het Festool Editors Event werd gepresenteerd, deed mijn ogen wijd opengaan.

Vaak wordt spaanplaat gewoon in elkaar geschroefd. Hoewel dat een gemakkelijke taak lijkt, is het dat niet. Zelfs speciale schroeven voor spaanplaat zijn niet zo sterk als je zou verwachten. En als u schroeven eruit haalt en ze een aantal keren installeert, zoals u zou doen met afgebroken meubelontwerpen, vergroot u de kans dat die schroefverbindingen verzwakken, zo niet ronduit falen.

Hier is de tip. Bepaal de locatie van de schroef (waar de schroef het steunstuk van spaanplaat binnengaat) en zaag vervolgens een gleuf voor een Domino zodat het breedste profiel van de Domino evenwijdig is aan de spaanplaatrand. Blijf ongeveer 3/41 cm van de rand af en snijd niet helemaal door de dikte van de spaanplaat, want u wilt dat de Domino niet zichtbaar is aan de buitenkant.

Plaats dan een Domino in de gleuf. Laat de lijm drogen. Strijk overtollig materiaal van de Domino glad totdat het oppervlak gelijk ligt. Terwijl je de schroef indraait, grijp je de Domino in plaats van alleen het spaanplaat. Omdat de Domino een hardhout is met een nerf, houdt het beter vast dan spaanplaat ooit.

Deze tactiek zorgt ervoor dat uw spaanplaatprojecten langer meegaan en sterker zijn.

Op naar de Routers

Festool heeft in 2008 twee nieuwe bovenfrezen op de markt gebracht. De MFK700 is een kleine trimfrees. Wat is er nieuw aan deze router? Wat maakt het tot een gereedschap van Festool? De MFK700 kan bij de meeste bovenfrezen standaard verticaal of horizontaal worden gemonteerd. De routerkit bevat beide bases.

De meegeleverde horizontale basis is ingesteld met een helling van 1-1/2 “. De meegeleverde horizontale basis heeft een helling van 1 1/2 inch om het gemakkelijker te maken om laminaat en bandrand af te knippen met een rechte bit. Hoewel ik het idee van een vlakke ondergrond, ik denk dat het handiger zou zijn voor houtbewerkers die niet in de laminaatsector werken.Volgens het Festool-team is dit al in de planningsfase.

Elk montageontwerp is voorzien van Festool-achtige stofopvang. De motor van 720 watt kan met een enkele knop tussen de onderstellen worden geschakeld. Het heeft ook een knop voor fijnafstelling. Om de bits vast te houden, heeft dit gereedschap van 1 kg een spantang van 1/10 cm en 8 mm nodig.

De verticale basis heeft ook een plaat met schroefdraad die geleidebussen kan accepteren. Heeft u ooit meegemaakt dat een standaard geleidebus los is gaan zitten in uw bovenfrees? Ik heb en het is niet mooi. De binnenring draait met 20.000 omwentelingen per minuut (RPM) terwijl hij vastzit op het bit, of hij ketst door de winkel als een stripfiguur op zaterdagochtend. Deze set-up elimineert ook de noodzaak om uw bushings te centreren of uw freestechniek aan te passen elke keer dat een bushing wordt geïnstalleerd.

Ik zou de router eens nader willen bekijken.

De tweede getoonde router is Festools OF2200, een groot werkpaard van 2200 watt en 18 ampère. Routers met variabele snelheid werken tussen 10.000 en 22.000 RPM. Ik ga gewoon je honger naar deze tool wekken met een paar functies die ik opwindend vond. De eerste is een gereedschapsloze basisplaat en verandering van de sjabloongeleider. Het is een fluitje van een cent. Klik letterlijk een plaat los en klik een andere plaat erin en u bent klaar voor de volgende freesoperatie. Het is gaaf.

Festool beweert dat de bovenfrees OF2200 stofvrij is vanwege de dubbele kolomklem. Het werkt. Een ander kenmerk is de ratelende spindelvergrendeling die het wisselen van bits sneller, eenvoudiger en slimmer maakt. (

Deze grote router heeft met 83 kg een beetje massa en dat is het onderwerp van de opmerking van Marc Spagnuolo die ik in het laatste bericht noemde. Hij stelt voor een bovenfrees van dit formaat en gewicht te gebruiken voor inlegwerk. Hoezo? Voor dit soort ingewikkeld werk heb ik een kleine router gebruikt. Het idee van Marc is geweldig als je er goed over nadenkt. Hij zegt dat een grote bovenfrees zoals de Festool OF2200 perfect is omdat, met een bit met een kleine diameter geïnstalleerd, dit gereedschap tijdens het draaien rotsvast op het werkstuk staat, zonder rond te stuiteren. Het enige dat u hoeft te doen, is de router begeleiden om het werk te volbrengen en u hoeft zich geen zorgen te maken dat u een dodelijke greep op de router heeft om te voorkomen dat deze tijdens het werken over het bord danst. Marc, bedankt. Ik zal je tip gebruiken.